مزایا

  • حذف کارآمد کدروت، سم ها، پاتوژن ها، ویروس ها و فلزات سنگین از آب شیرین آلوده
  • سادگی طراحی و قابلیت خودآموزی بالا
  • در صورت امکان استفاده از نیروی جاذبه، نیازی به پمپ و نیروی برق نمی باشد
  • برای ساخت می توان از امکانات موجود نیز استفاده نمود
  • قابلیت اطمینان بالا و توانایی سازگاری با نوسانات آب
  • عدم نیاز به فرآیندهای شیمیایی
  • مناسب برای مناطق روستایی و نیمه شهری
  • طول عمر بالا (حداقل بیش از ۱۰ سال)

معایب

  • شرایط خاص در جریان ورودی نیاز است. باید کدورت پایین بین ۱۰ تا ۳۰ باشد. آلودگی های جلبکی پایین نیاز است. در غیر این صورت پیش تصفیه ضروری می باشد.
  • هوای سرد به دلیل کاهش فعالیت های بیولوژیکی موجب پایین آمدن راندمان سیستم می شود.
  • از دست دادن بهره وری در خلال فرآیندهای گاها طولانی مدت مانند filter skimming تخلیه و شستشوی لایه سطحی فیلتر شنی کند) و ripening (مدت زمان لازم برای رسیدن به حداکثر راندمان فیلتر از طریق به دام افتادن ذرات در بستر فیلتر و کاهش اندازه خلل و فرج بستر فیلتر
  • ضرورت بازرسی مداوم برخی از تجهیزات اصلی و نمونه برداری پارامترهای فیزیکی و شیمیایی دارند.
  • آب با عبور از یک فیلتر سبز رنگ و نازک، بدون فرآیندهای شیمیایی برای نوشیدن کاملا مناسب نمی باشد. ترکیبات شیمیایی (مانند فلوراید) به صورت کامل حذف نمی شوند.
  • عدم حذف مواد آلی طبیعی و سایر DBP ها
  • نیاز به فضای زیاد، مقدار زیادی مدیای فیلتر و شستشوی دستی و هم چنین نرخ پایین فیلتراسیون

 (فیلتر های شنی).

فیلتر های شنی تحت فشار :‌

قسمت‌های تشکیل‌دهنده‌ یک فیلتر شامل بستر ماسه‌ای، تجهیزات جمع‌آوری آب صاف شده، تجهیزات شستشوی فیلتر و جمع‌آوری پساب شستشو می‌باشد.
این فیلترها از یک استوانه‌ی فلزی تشکیل شده که در دو انتها به عدسی ختم می‌شود و به ابعاد مناسب با آب‌دهی ساخته می‌شود.
این فیلترها هم بصورت عمودی و هم بصورت افقی ساخته می‌شوند. قطر فیلترهای عمودی استاندارد از حدود ۰٫۵تا ۳ متر و ارتفاع آن بین ۰٫۷ الی ۱٫۵ متر می‌باشد. البته فیلترهای عمودی به خاطر آنکه در تمام راستای ارتفاع آنها عمل تصفیه فیزیکی انجام می‌گیرد به فیلترهای افقی ترجیح دارند. فیلترهای تحت فشار دارای دریچه مناسب برای داخل کردن شن و ماسه و بازدید و یا خارج‌کردن شن و ماسه در مواقع لزوم هستند. این فیلترها دارای شیر آب ورودی، شیر خروج آب صاف، شیر ورود آب شستشو، شیر تخلیه و خروج آب شستشو هستند. در بالاترین نقطه‌ی صافی، یک شیر تخلیه‌ی هوا وجود دارد که ممکن است به‌طور خودکار عمل نماید. علاوه بر وسایل بالا، صافی ممکن است دارای فشارسنج و کنتور آب و دستگاه سنجش افت فشار باشد.
بدنه این فیلترها (تحت فشار)، استوانه‌ای شکل و از فولاد بر اساس استاندارد‌های معتبر ساخته شده است و دارای دو دریچه بازدید بوده و برای جلوگیری از خوردگی، کلیه سطوح مجاور با آب داخل مخزن دستگاه از دو لایه رنگ اپوکسی و کلیه سطوح بیرونی دستگاه که در مجاورت هوا قرار دارند با رنگ روغنی یا اپوکسی پوشش داده می‌شود. فشار استاندارد در این فیلترها بین ۷-۳ اتمسفر می‌باشد.

فیلتر های شنی اتمسفریک

همانند فرآیند، ساختار اصلی فیلتر شنی کند نیز بسیار ساده می باشد. در حالت کلی این سیستم فقط به مخزن فیلتر، نوعی تانک ذخیره و لوله کشی نیاز دارد. مخزن فیلتر با توجه به شرایط آب و هوایی می تواند به صورت روباز یا بسته ساخته شود. (در مناطق سردسیر به دلیل تاثیر درجه حرارت پایین بر روی عملکرد سیستم، از مدل روبسته استفاده می شود)

پس از ساخت و فراهم نمودن تجهیزات یک فیلتر شنی کند، تنها نیاز به شن تمیز برای تعویض دوره ای آن می باشد. ترتیب قرار گرفتن لایه های فیلتر شنی بر اساس اندازه شن ها می باشد: دانه های درشت پایین و دانه های ریزتر بالای مخزن قرار می گیرند. معمولا بر روی بستر شنی یک متر آب وجود دارد. از آنجا که فرآیند فیلتراسیون بیولوژیکی برای تصفیه مناسب آب نیازمند زمان کافی می باشد، لذا فیلترهای شنی کند معمولا با دبی کمی و در حدود  ۰/۳ – ۰/۱  متر مکعب بر ساعت در هر متر مربع در سطح کار می کنند. بنابراین آب به مدت چند ساعت در نیمه ی بالایی قرار خواهد گرفت و ذرات بزرگتری می توانند جداسازی و ته نشین شوند. سپس آب از بستر شنی عبور کرده و همزمان چند فرآیند تصفیه بر روی آن صورت می گیرد.

آب برای عبور از میان لایه های شن به نوعی فشار فیزیکی نیاز دارد و بسته به نوع ساخت دو نوع راه مختلف برای این کار وجود دارد. این فشار می تواند بوسیله پمپ یا نیروی جاذبه ایجاد شود. واضح است که در صورت استفاده از پمپ به نوعی نیروی محرک نیاز بوده و سیستم پیچیده تر خواهد شد